Favore.plForumFinanse, prawo, ubezpieczenia

Zmiany w OFE to napad na moją kasę, strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Zmiany w OFE to napad na moją kasę

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • Szaraczek 12 mar 2011, 11:09
    Mnie już to zamieszanie nie dotyczy tak przynajmniej myślę i mam nadzieję choć ta ostania to podobno dla głupich.
  • Ciekawski 12 mar 2011, 12:30
    Podobno te składki z ZUS mają być dziedziczone, bo teraz jest to niemożliwe.
  • CIT 12 mar 2011, 15:46
    Ale jakie składki. Tam ich nie ma, informacja o nich zapisana jest tylko w komputerze.
  • Brat_PIT 12 mar 2011, 18:17
    ZUS działa na zasadzie pobożnych życzeń. Jego zobowiązania na dzień dzisiejszy wynoszą 2 biliony złotych. Ktoś te pieniądze w przyszłości będzie musiał wypracować i przy kurczeniu się populacji oj będzie to trudne.
  • Goldman 12 mar 2011, 22:12
    MIał pomóc III filar czy pracownicze programy emerytalne, ale uczestniczy w nich może 5 proc. pracujących. I ci mogą liczyć na jakieś emerytury, kto wie może nawet na 100% ostatniej pensji.
  • C_ZAK 13 mar 2011, 1:22
    Tak samo jak IKE. To też jedno wielkie nieporozumienie. Zapisując się nie masz prawa zrezygnować. To znaczy się masz ale pobierają podatek Belki, którego miało nie być od 2008 roku. Tak obiecywało PO i słowa nie dotrzymało. Jakby dotrzymało to IKE nie miałoby sensu.
  • Paragon 13 mar 2011, 7:59
    Była jakaś inicjatywa aby odpisywać od podstawy opodatkowania kwoty wpłacane na dobrowolne zabiezpieczenie emerytalne, ale nic z tego nie wyszło. Tak myślę, że lepiej ulgę na internet można by przerzucić właśnie na dodatkowe oszczędzanie. Bo ta ulga na internet to nie ma sensu.
  • 4Deal 13 mar 2011, 11:14
    Ludzie nie zdają sobie sprawy ze stopy zastąpienia czyli jak wysoka będzie emerytura w stosunku do ostatniej płacy. Dla kobiet ma to być 30 procent a dla mężczyżn 50-60 procent. No nie wiem jakoś sobie tego nie potrafię wyobrazić.
  • Ciekawski 13 mar 2011, 12:56
    Czyli jak ktoś ma dzisiaj 1000 zł pensji to jego emerytura wyniesie... 300 zł???
  • 4Deal 13 mar 2011, 16:00
    Dokładnie. przecież 300 zł nie starczy nawet na opłacenie mieszkania. A gdzie życie? To będzie dramat i o tym się nie mówi. Gdyby ludzie wiedzieli co jest na rzeczy to może byłaby prawdziwa debata na temat systemu emerytalnego. A tak spotyka się parę kolesiów chrzanią trzy po trzy przez trzy ... godziny potem rozchodzą się a problem zostaje.
Finanse, prawo, ubezpieczenia - dyskusje na forum