-
Złoto teraz jest na hossie i kosztuje krocie. 1400 USD za uncję. Za jakiś czas może spaść do 900 USD. Teraz kupowanie złota na górce to chyba niezbyt rozsądna inwestycja.
-
-
W pewnym sensie tak, ale jak kupisz kruszywo to masz jakieś realne zabezpieczenie nawet gdyby miało stanieć. Lepiej to mieć niż wirtualne zapisy w ZUS i OFE. Co prawda OFE mają kasę, ale źle mogą ją zainwestować i co wtedy.
Demografia jest nieubłagana i ktoś te jednostki uczestnictwa będzie musiał wykupić. A kto to zrobi za 40 lat jak Polaków ubędzie?
-
Oglądałem piątkową czy czwartkową debatę pod wodzą prezydenta na temat OFE. Ale się kłócili ale żadnych konkretów. Każdy miał swoje racje i nie chciał uznać racji drugiej strony.
Nawet gdyby mieli znieść OFE to pojawia się pytanie jeśli nie OFE to co? Zawsze uważałem że to złodziejski system. Tylko kto ukradnie mniej OFE czy ZUS.
Dlaczego nie mówi się niczego o KRUS. Przecież tam państwo (my podatnicy) co roku pakujemy po 15 mld zł, a jest tam "ubezpieczonych" raptem 1,1 mln osób. Rolnicy to za wyjątkiem małej grupy osób bogata grupa społeczna. Ich dochody rosną najszybciej a najwięcej mamony z UE dostają. To ma być sprawiedliwy podział dóbr?
-
A w ogóle ktoś uczciwie poinformował Polaków o kosztach tej całej reformy. Ile zarobiły OFE przez te nie wiem ile 14 lat? Ile by można było zarobić odkładając na lokacie?
A co z innymi wydatkami, taki sędzia czy prokurator nie płaci składek emerytalnych, a nabywa prawa emerytalne. I jego emerytura nie wynosi 1600 zł. Znam przykład sędzie wojskowego co ma 10 tys. emerytury. To jest sprawiedliwe?
A może uporządkować te wszystkie wydatki a później rozmawiać czy zmniejszyć składki OFE czy je zwiększyć.
-
A widzieliście spot Ministerstwa Finansów odnośnie proponowanych zmian w OFE?
Janek płaci babci 63 grosze emerytury. Coś ta babcia jest często maglowana.
-
-
Spot jak spot wyjaśnia mechanizm. Ale to jest prymitywne a nawet chamskie. A ile Janek ma płacić na emeryturę sędziego, prokuratora czy rolnika? ? A dlaczego rząd ma długi i musi sprzedawać obligacje skarbowe? No bo musi finansować emerytury agentom Tomkom w wysokości 4 tys. zł i innym młodym emerytom.
Kiedy wezmą się za KRUS i zasiłki społeczne. Tam należy szukać oszczędności bo tam jest ogromna KASA.
-
A kiedy ograniczą emerytury agentów Tomków, sędziów i całej reszty. Tam chyba idzie więcej pieniędzy niż rząd przekazuje do OFE.
Ale agentom nikt nie podskoczy, a zwykłego Kowalskiego można złupić do cna.
-
A kiedy ograniczą emerytury agentów Tomków, sędziów i całej reszty. Tam chyba idzie więcej pieniędzy niż rząd przekazuje do OFE.
Ale agentom nikt nie podskoczy, a zwykłego Kowalskiego można złupić do cna.
-
Już widzę oczami wyobraźni jak TUSK i jego świta dzielą łup OFE (wersja PIS) dobrze się bawią.
Reforma od samego początku miała wadę. Za nasze pieniądze OFE kupowało obligacje ale za nim to zrobiło kasowało nawet 9 proc. prowizje. To chore. Lepiej jakby ZUS od razu kupował obligacje bez pośredników. Było by taniej. A tak OFE zakasowały 14 mld zł i nieźle na tym wyszły. Tego samego nie można powiedzieć o emerytach.
-
OFE - największy przekręt III RP. Oto polacy za własne pieniądze napaśli jakieś dziwne firmy (PTE), które dostały miliardowe składki pracujacych polaków i inwestując je m.in. na giełdzie przejeły pakiety kontrolne najlepszych polskich firm państwowych. Ta część kasy, która nie poszła na giełde, trafiła do skarbu państwa, który płaci odsetki od tego zadłuzenia. Innymi słowy, daj mi 100zł co miesiac, ja sobie pobiore kilka procent za to że wziałem, a potem za te pieniądze kupie od ciebie rower czy samochód, a jak zostanie to Ci pożycze oczywiscie na procent. PARANOJA, jak można nie widzieć takiego przekrętu.
A oczywiscie zapomniałem o najważniejszym, OFE miały pomnażać te pieniądze tylko niech ktoś pokaże, gdzie rząd polski zagwarantował pieniądzom polaków jakis minimalny poziom zwrotu (np. średnie oprocentowanie lokat bankowych).