Nie jest łatwo wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Z pewnością nie nim cena. Mimo, iż teoretycznie lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie trzeba domyslać się co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że klient może zarezerwować telefonicznie stolik. Dodaje im to prestiżu. Wiedząc, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować stolik, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny ma obowiązek przejść takie badanie. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą również zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Wówczas muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, w których pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością , czy nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Co do poszczególnych produktów, każda restauracja współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów wykonuje się w dużych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.