Ciężko wybrać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium jakim się kierujemy. Z pewnością nie jest to cena. Chociaż w teorii lepsze restauracje prezentują wyższą cenę. Cechują się także wykwintnymi potrawami, gdzie nie wiemy co dana nazwa oznacza. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że w danym miejscu jest na tyle spory ruch, że trzeba rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Podstawowe wyposażenie złożone z lodówek, piekarników, kuchenek gazowych itp. podlega badaniu, mierzeniu i sprawdzaniu. Wszystko musi być utrzymane w czystości i dobrze przechowywane. Restauracje mogą dodatkowo zajmować się usługami cateringowymi. Dzięki temu mogą zaopatrzać korporacje, firmy, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności konieczne jest posiadanie samochodu dostawczego i urządzenia do przechowywania żywności. Dostarczają oni gotową żywność właśnie do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla lokali gastronomicznych jest to dodatkowy zarobek, zwłaszcza jeśli nie cieszą się dużą popularnością lub nie mają zbyt wielu klientów. Co do poszczególnych produktów, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Większość jednak zakupów dokonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, a zarazem taniej.