Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem imprezy. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.