Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie podarunki związane z charakterem spotkania. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.