Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej branży. Bankiety zwykle mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem imprezy. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.