Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.