Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty związane z charakterem spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.