Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety najczęściej odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty związane z charakterem eventu. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.