Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter eventu. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.