Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zwykle mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter eventu. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.