Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne małe prezenty związane z charakterem imprezy. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.