Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie podarunki oddające charakter spotkania. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.