Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są specjalne podarunki oddające charakter spotkania. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.