Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem eventu. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.