Ciężko wskazać Najlepsze restauracje. Wpływ na to ma kryterium , według którego dokonujemy oceny. Zdecydowanie nie nim cena. Mimo, iż w teorii lepsze restauracje mają wyższą cenę. Cechują się także wymyślnymi potrawami, gdzie czasem trudno odgadnąć co oznacza dana nazwa. Restauracje mają to do siebie, że można zarezerwować stolik. Dodaje im to prestiżu. Będąc świadomym tego, że gdzieś jest na tyle spory ruch, że konieczne jest rezerwować miejsce, wiemy, że lokal ten nie jest powszechnie dostępny, dzięki czemu wydaje nam się on bardziej prestiżowy. Wyposażenie lokali gastronomicznych, czyli całe kuchenne zaplecze, podlega badaniu sanepidowskiemu. Każda restauracja i każdy lokal gastronomiczny musi takie badanie przejść. Odbywa się ono co najmniej raz do roku, a nawet częściej. Standardowe wyposażenie , na które składają się lodówki, piekarnik, kuchenka gazowa itp. podlega mierzeniu, badaniu i sprawdzaniu. Wszystko ma za zadanie być utrzymane w czystości i przechowywane według obowiązujących standardów. Lokale gastronomiczne mogą również prowadzić usługi cateringowe. Dzięki takiej działalności mogą zaopatrywać firmy, korporacje, czy nawet prowadzić współpracę przy weselach i przyjęciach. Do takiej działalności muszą posiadać samochód dostawczy i urządzenia przechowującego żywność. Dostarczają oni gotowe jedzenie prosto do firm, gdzie pracownicy od razu mogą spożywać posiłki. Dla restauracji jest to dodatkowy zarobek, szczególnie jeśli nie cieszą się sporą popularnością lub nie przyciągają zbyt dużej klienteli. Jeśli chodzi o poszczególne produkty, każdy lokal współpracuje ze swoimi dostawcami, możliwe że niekiedy mają zaprzyjaźnionych rolników. Jednak większość zakupów wykonuje się w większych marketach, gdzie można kupować hurtowo, czyli tym samym taniej.