W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Zazwczaj są to kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości podawanych w niej potraw. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają duży wpływ na atmosferę , która panuje w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i zazwyczaj wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.