W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej dań. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który jest odpowiedzialny za stosowane produkty. kelnerzy także mają duży wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i zazwyczaj wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.