Istnieje wiele zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży ma za zadanie regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze bardzo często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej posiłków. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który jest odpowiedzialny za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają duży wpływ na atmosferę panującą w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.