W Polsce mamy sporo zawodów związanych z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży ma za zadanie regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej dań. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. A także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy również mają duży wpływ na atmosferę , która panuje w lokalu, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego postrzeganie lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy dobrze wykonał swoją pracę.