Istnieje sporo zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te wiążą się często z pracą w kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca potrzebuje pewności, że pracują u niego osoby zdrowe, które nie są zarażone żadnymi chorobami ani nie przenoszą zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid dokona odkrycia, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może wpaść w niezłe kłopoty. Restauracja wówczas ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często przyczyniają się do o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy restauracja posiada dużą klientelę zależy w głównej mierze od jakości serwowanych w niej posiłków. Do tego przyczynia się właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy także mają duży wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i często wpływają na jego chęci powrotu w to miejsce. Plusem zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.