Istnieje wiele zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Na rynku jest coraz więcej szkół kształcących pracowników w tym zawodzie. Najczęściej są to kilkuletnie szkoły, które bezpośrednio kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Osoby z tej branży ma za zadanie regularnie dokonywać badań sanepidowskich. Pracodawca potrzebuje pewności, że zatrudnia osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Jeżeli miałaby miejsce sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. jeden z kelnerów ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a ma salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja zaś ma nikłe szanse na utrzymanie pozycji na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości podawanych w niej potraw. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w postaci menedżera, który odpowiada za stosowane produkty. kelnerzy również mają spory wpływ na atmosferę panującą w restauracji, gdyż to własnie oni nawiązują bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego myślenie na temat powrotu do lokalu. Dobrą stroną zawodu kelnera są otrzymywane napiwki. Wówczas otrzymuje on wiadomość zwrotną na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.