W Polsce mamy wiele zawodów , które są związane z branżą gastronomiczą. Powstaje coraz więcej szkół , które wykształcają pracowników w tym zawodzie. Są to zazwyczaj kilkuletnie szkoły, które docelowo kształcą przyszłych kucharzy. Zawody te często wiążą się z pracą na kuchni, czy na sali restauracyjnej. Pracownicy tej branży muszą regularnie chodzić na badania sanepidowskie. Pracodawca musi mieć pewność, że pracują u niego osoby zdrowe, nie zarażone chorobami i nie przenoszące zarazków. Gdyby zdarzyła się sytuacja, że sanepid odkryje, iż np. któryś kelner ma styczność z potrawami, serwując je klientom, a choruje na salmonellę, pracodawca może popaść w duże tarapaty. Restauracja wtedy ma nikłe szanse na utrzymanie się na rynku. kucharze często stanowią o jakości prezentowanej przez restaurację. To, czy lokal posiada dużą klientelę w głównej mierze zależy od jakości serwowanych w niej posiłków. Przyczynia się do tego właśnie kucharz. Ale także pracodawca w osobie menedżera, który odpowiada za sprowadzane produkty. kelnerzy także mają spory wpływ na atmosferę , która panuje w restauracji, gdyż to własnie oni mają bezpośredni kontakt z klientem i nierzadko wpływają na jego postrzeganie lokalu. Plusem zawodu kelnera są napiwki, które kelner otrzymuje w trakcie zmiany. Jest to dla niego pewnego rodzaju informacja zwrotna na temat tego, czy jego praca została dobrze odebrana.