Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne małe prezenty oddające charakter eventu. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.