Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo popularnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zwykle mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.