Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty związane z charakterem eventu. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.