Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety najczęściej odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne małe prezenty oddające charakter eventu. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.