Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych wymagań.