Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne podarunki związane z charakterem imprezy. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.