Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej branży. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.