Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Wiadomo jednak, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś pewny PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis zgodnie z naszymi największymi wymaganiami.