Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Bardzo ważną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety zwykle odbywają się po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter eventu. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.