Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo istotnego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty związane z charakterem spotkania. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. W takiej sytuacji paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.