Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej branży. Bankiety najczęściej mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których mają lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Powszechne są także torty, które cukiernik chętnie przyozdobi i umieści na nich odpowiedni napis wedle naszych największych życzeń.