Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Bankiety cechują się tym, że zazwyczaj dla gości przygotowywane są specjalne małe prezenty oddające charakter imprezy. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle jest tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozmieszczenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem sadzają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia zdjęcia takie rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.