Produkcja miodu w Polsce stoi na bardzo wysokim, w porównaniu z danymi z pozostałych państw Unii Europejskiej, a polski miód cechuje najwyższa jakość. Na dzień dzisiejszy chowem pszczół zajmuje się mniej więcej 18 000 pszczelarzy, którzy wprowadzają na rynek ponad 40 000 ton miodu rocznie. Pomimo tych optymistycznych danych przyszłość może przynieść wiele zmian w polskiej branży pszczelarskiej. Największym problemem pszczelarstwa w Polsce jest wysoka średnia wieku osób zatrudnionych przy pszczołach i mała liczba ludzi młodych zajmujących się hodowlą. Do tego występuje brzemienny kłopot naszego rolnictwa, czyli rozległe rozdrobnienie hodowli nieprzychylne modernizacji i inwestycjom. Polscy pszczelarze w niewielkim stopniu korzystają z unijnych funduszy rozwoju i dopłat do rolnictwa. Oczywiście optymistycznym zjawiskiem jest stała poprawa jakości produktów pszczelich, na co wpływają restrykcyjne wymagania dotyczące produkcji. Dodatkowo wciąż wzrasta ilość młodych podejmujących hodowlę pszczół, chociaż wciąż tylko 10% pszczelarzy ma poniżej 35 roku życia. Tendencja pokazuje, że młodych bardziej pociąga produkcja warzyw, produkcja owoców niż chów zwierząt, a szczególnie pszczół, które wymagają ogromnej troski.