Kurs baristyczny I stopnia oraz Latte Art powstały na podstawie obserwacji polskiego rynku kawy. Latte Art to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Na przestrzeni ostatnich lat zauważyć można znaczący wzrost kultury picia kawy. Zjawisku temu towarzyszy wzrost konsumpcji. Poziom umiejętności wśród osób pracujących w restauracjach i kawiarniach jest niezwykle zróżnicowany. W dalszym ciągu profesjonalnie przeszkolony barista to w Polsce rzadkość. Nasza oferta to propozycja profesjonalnych szkoleń, prowadzonych przez doświadczonych baristów, mających na celu podnoszenie kwalifikacji osób pracujących w lokalach gastronomicznych i nie tylko.
W kursie baristycznym I stopnia może wziąć udział każdy kto chce zapoznać się z podstawową wiedzą na temat kawy. Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.
Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie baristycznym /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń
Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń
Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.
Ilość godzin szkoleniowych: 18 / 2 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00
PROGRAM:
I Dzień:
1. Podstawy teoretyczne
– Trivia, zarys historyczny i kulturowy
– Kawa – roślina. Rejony uprawy, odmiany kawy, wymagania
– Kawa – ziarno. Rozróżnienie ze względu na sposób zbierania, metodę przetwarzania i stopień wypalenia
– Kawa – napój. Najważniejsze metody przyrządzania
– Zasady serwowania napojów gorących
– Teoria espresso. Parametry, zasada 4M, chemia espresso
2. Espresso – część praktyczna
– Ustawianie młynka
– Prawidłowe metody dozowania i ubijania
– Espresso classico, ristretto, lungo, doppio
– Americano
II Dzień:
1. Kawy mleczne
– Ubijanie mleka
– Steamery
– Classic cappucino
– Cafe latte i cafe latte machiato, espresso machiato
2. Kawy deserowe, z czekoladą, z alkoholem
– Espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku
– Mocha i mokkacino
– Irish coffee
3. Latte art
– Wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem
4. Czyszczenie ekspresu
Egzamin pisemny oraz praktyczny.
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 150 PLN.
Numer konta:
mBank Wyślij e-mail
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.