Kurs Szef Kuchni pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy na stanowisku osoby zarządzającej i organizującej pracę kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, kontrolowania wydatków, przestrzegania norm żywieniowych, przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz systemu HACCP. Poruszane zostają również ważne elementy związane z trendami w sztuce i inne niezbędne elementy związane z organizacją kuchni.
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych, jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Zostają przygotowywane dania a’la carte.
Zajęcia odbywają się w kuchni posiadającej odpowiedni sprzęt techniczny. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich, Szefów kuchni z wieloletnim doświadczeniem oraz wysoką rozpoznawalnością w branży. Kurs trwa 60 godzin szkoleniowych. Oparty jest przede wszystkim o praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie Szef Kuchni w języku polskim i angielskim honorowane na terenie całej UE.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Ilość godzin szkoleniowych: 60
Wszystkie terminy kursów są dostępne na naszej stronie internetowej Wyślij e-mail
PROGRAM:
/Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna
Zarządzanie zespołem, kierowanie pracą na kuchni /delegowanie zadań, komunikacja, działanie pod presją, trudne rozmowy z pracownikami, rozwiązywanie konfliktów/
Prawidłowy FOOD COST – kontrolowanie kosztów, maksymalizacja zysków
Zarządzanie jakością produkcji
Trendy w gastronomii i Slow Food
Higiena i ochrona zdrowia, przechowywanie żywności, utrzymanie czystości
Ogólne zasady BHP i HACCP
Nauka obsługi POS – praca na profesjonalnym sprzęcie
Sztuka sommelierska i towaroznawstwo alkoholowe
/Część praktyczna – praca w kuchni/
Profesjonalne menu dostosowane do specyfiki lokalu i targetu Gości /klasyczna i nowoczesna karta menu/
Procedury
Elementy sztuki kelnerskiej
Profesjonalne komponowanie i dekorowanie potraw
Nowoczesny design potraw
Dekonstrukcje przepisów
Menu bankietowe /profesjonalna kompozycja menu, prawidłowa kalkulacja i gramatura dań/
Elementy kuchni molekularnej
Egzamin końcowy
Koszt kursu wynosi 1990 PLN/os. płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank Wyślij e-mail .
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 500 PLN.
Istnieje możliwość płatności ratalnej po wcześniejszym uzgodnieniu z KSR.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.