Kurs kelnerski – ekstra serwis – poziom mistrzowski pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do przygotowania i serwowania potraw przy Gościu.
Pierwsza część szkolenia – teoretyczna zawiera tematykę zasad nakrywania, rodzajów serwisu, zasad doboru trunków do dań, komponowania profesjonalnego menu specjalistycznego sprzętu i nomenklatury kelnerskiej.
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię tranżerowania mięs, serwisu nietypowych potraw, filetowania ryb i owoców oraz flambirowania potraw.
Zapewniamy profesjonalny, wysokiej jakości sprzęt restauracyjno – kelnerski oraz doświadczonego trenera. Kurs trwa 18 godzin szkoleniowych, jest realizowany w dwa następujące po sobie dni.
Ilość godzin szkoleniowych: 18 / 2 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:00
Po ukończeniu kursu słuchacze otrzymają dwa certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu: Kurs kelnerski – ekstra serwis – poziom mistrzowski /w języku polskim i angielskim/.
PROGRAM:
I Dzień:
1. Przygotowanie zastawy stołowej do podania dań
2. Rodzaje serwisów ich zastosowanie oraz profesjonalne wykorzystanie
serwis niemiecki, francuski, angielski, rosyjski
TRANŻEROWANIE:
Tranżerowanie mięs, serwis i dekoracja
cielęcina: gicz cielęca z kością lub żebra cielęce
jagnięcina: kotleciki jagnięce lub udziec jagnięcy
drób: kurczę faszerowane
SERWIS:
owoce morza: homar, ostryga, krewetka, inne
mięczaki: ślimaki
SERY:
Prawidłowe przygotowanie deski serów:
– prawidłowe krojenie i serwis różnych gatunków: camembert, brie, roquefort, gruyere
II Dzień:
FILETOWANIE: sprzęt do filetowania: /sztućce, deski, sprzęt specjalistyczny/
1. Filetowanie ryb, serwis i dekoracja
– filetowanie ryb
/pstrąg gotowany, dorsz, dorada lub makrela/
2. Filetowanie owoców
– ananas, melon, banan, jabłko, grapefruit, kiwi
FLAMBIROWANIE: sprzęt do flambirowania: /wózek, naczynia, sprzęt specjalistyczny/
MENU:
steak wołowy – różne formy wysmażenia
wątróbka z calvadosem i jabłkami
krewetki w białym winie z czosnkiem i oliwą
Crepes Suzette – francuskie naleśniki
Truskawki lub banan flambirowane
Koszt kursu wynosi 890 PLN.
Numer konta: mBank Wyślij e-mail .
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 300 PLN.
Istnieje możliwość płatności ratalnej po wcześniejszym uzgodnieniu z KSR.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.