Kurs dla Kucharzy, pozwala zdobyć i opanować wiedzę oraz umiejętności potrzebne do pracy w kuchni. Program kursu podzielony jest na dwie części. Pierwsza z nich to multimedialne szkolenie teoretyczne zawierające tematykę organizacji pracy na kuchni, BHP, GMP, GHP elementy systemu HACCP i inne niezbędne elementy związane ze sztuką kucharską.
Część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania potraw ciepłych i zimnych /przystawki, zupy, dania, główne, desery/ zarówno klasycznych jak i kuchni fusion wykorzystując różne techniki obróbki termicznej. Program został przygotowany w sposób umożliwiający samodzielną pracę na stanowisku kucharza. W trakcie zajęć praktycznych pracujemy na następujących rodzajach mięs oraz wyrobach mącznych: ryby, owoce morza, drób, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, wołowina, dziczyzna, makarony, pierogi i inne.
Zajęcia odbywają się w profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Kucharskich. Kurs trwa 46 godzin szkoleniowych. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w Kursie dla Kucharzy w języku polskim i angielskim akredytowane przez Małopolskiego Kuratora Oświaty.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.
Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
PROGRAM:
I Dzień: / Zarządzanie w gastronomii/- część teoretyczna
II - V Dzień: /Część praktyczna- praca w kuchni/
PROPOZYCJA MENU REALIZOWANEGO W TRAKCIE KURSU:
I – przystawki:
– kurczak balsamico na sałacie wiosennej
– tatar klasyczny
– filet z wędzonej kaczki z żurawiną i jabłkiem podany
– klasyczny śledź w śmietanie w nowoczesnej formie
– krewetki na sposób prowansalski
– galantyna z drobiu
– mille fueille z parmezanu i wędzonego łososia z oliwą truflową
– Quiche lotaryński z konfiturą z czerwonej cebuli
II – sałatki:
– sałatka grecka
– sałatka bawarska
– sałatka Cezar
– sałatka z zapiekanego koziego sera, marynowanych buraczków w aromacie orzechów nerkowca
– sałatka coleslaw
III – zupy:
– krem szpinakowo – pomidorowy w dwóch kolorach podany
– tradycyjny rosół wołowy z makaronem
– krem z grzybów leśnych w chlebowej czarce
– klasyczna francuska zupa cebulowa
– zupa rybna ala Bouillabaisse z czosnkowym aioli
– krem brokułowy z wędzonym łosiem i prażonymi migdałami
– żur z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami
– minestrone z kurczakiem
–barszcz czerwony z uszkami
IV – dania główne:
–pstrąg pieczony w migdałach po młynarsku z sosem porowym
–łosoś na sosie chrzanowym z migdałami z puree cytrynowym
–pierś z kurczaka faszerowana mozarellą, czosnkiem i suszonymi pomidorami z ryżem śmietankowym
–filet z kaczki w pomarańczach z kluseczkami szpinakowo-maślanymi
–klasyczny sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
–polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem na sosie kurkowym
–zraz w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi i ćwikłą
–gulasz węgierski z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty
–Beef Bourguignon z placuszkami ziemniaczanymi
–klasyczny Strogonov wołowy z ciemnym pieczywem
–stek z grillowanej polędwicy wołowej z masłem czosnkowym i szparagami
–filet z sarny z sosem czekoladowym, brusznicą wsparty na ziemniakach cebulowych
–pierogi ruskie
–spaghetti carbonara
–spaghetti bolognese
V – desery:
– panna cotta z musem malinowym
– tiramisu w pucharku podane
– crepes suzette
– creme brulee
– banana Split
Koszt szkolenia wynosi 1240 PLN płatne gotówką lub przelewem na nr konta:
mBank Wyślij e-mail
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zadatku w wysokości 300 PLN na powyższy numer rachunku bankowego.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.