Kurs baristyczny II stopnia to szkolenie skierowane do osób, które ukończyły podstawowy kurs baristyczny lub pracują w gastronomii i nie obca jest im podstawowa wiedza w zakresie parzenia kawy. Kurs skupia się na Latte Art – to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Dodatkowym elementem kursu są alternatywne formy parzenia kawy, cup tasting.
Dobra kawa smakuje dobrze bez dodatku cukru i mleka. Dobrze zaparzony czarny napar ma lekko wyczuwalną kwasowość i goryczkę oraz jest bogaty w aromaty. Jak dobrą kawę przygotować? Konieczne są dwa czynniki: dobre ziarno kawy i oczywiście umiejętność jej zaparzenia.
Szkolenia i kursy prowadzą czynnie pracujący bariści, uczestnicy i laureaci licznych konkursów baristycznych.
Jako jedna z nielicznych jednostek posiadamy Akredytację Małopolskiego Kuratorium Oświaty na przeprowadzanie kursu Baristycznego wg autorskiego programu. Posiadamy również aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego otrzymują Państwo dwa certyfikaty potwierdzające udział w kursie baristycznym /w języku polskim i angielskim/ – bez dodatkowych opłat za tłumaczenie.
Nasi kursanci otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Dodatkowo również kursanci otrzymują Voucher ze zniżką 10% do wykorzystania na dowolny kurs w Krakowskiej Szkole Restauratorów.
Ilość wykonanych kaw – bez ograniczeń
Mleko i kawa oraz wszelkie niezbędne produkty – bez ograniczeń
Zajęcia praktyczne odbywają się na dwu-grupowych ekspresach ciśnieniowych do kawy.
Ilość godzin szkoleniowych: 30 / 3 dni
Zajęcia odbywają się w godzinach: 9:00-16:30
PROGRAM:
I Dzień: /Wprowadzenie/
1. Herbata
2. Czekolada
3. Kawa
- palenie, mieszanki (zasady tworzenia) oraz single
- kawa i sprzęt w gastronomii – gdzie, co i jak kupować?
- obsługa klienta w kawiarni, poprawne podanie – praktyka
- czym jest Cup of Exellence, Specialty Coffee i gdzie można spróbować najlepszych kaw świata
- Perfecto Espresso
- Włoskie normy espresso i cappuccino
- Kawy klasyczne – przegląd kaw
- Estetyka pracy
II Dzień:
1. Czynniki parzenia kawy
- Stopień zmielenia ziaren kawy oraz gramatura
- Temperatura wody
- Rodzaj wody
- Techniki zalewania
- Czas parzenia kawy
2. Alternatywne metody parzenia kawy
- French press
- Mokka
- Drip
- Aeropress
- Chemex
- Coffee Syphon
3. Warsztaty
- Wykorzystanie alternatywnych metod przy różnych czynnikach parzenia kawy
- Sposób zaparzenia i jego wpływ na moc i smak kawy, a dobór ziarna poprzez różne gusta
4. Cup Tasting
- umiejętności rozpoznawania rodzajów kawy oraz określania profilów smakowych
- coffee in good spirits
- wykorzystanie kaw alternatywnych w łączeniu z alkoholami
III Dzień: /Latte Art/
1. Rodzaje mleka
- mleko: jak prawidłowo przygotować mleko, odpowiedni jego dobór, stopień schłodzenia, proporcje użytego mleka, spienianie i teksturowanie oraz temperatura
- mechanika free pouringu
- wzory lane z ręki (free pouring)
- wzory rysowane sosem i szpikulcem – praktyka m.in. wzory zwierząt, kwiatów i inne
- kosmetyka wzorów
2. Czyszczenie ekspresu i konserwacja sprzętu
3. Egzamin pisemny oraz praktyczny
Koszt szkolenia wynosi 790 PLN/os. płatne gotówką lub przelewem.
nr konta: mBank Wyślij e-mail
W celu potwierdzenia uczestnictwa w kursie prosimy o wpłatę zaliczki w wysokości 300 PLN.
Obowiązuje kolejność zgłoszeń.