Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią tego typu imprez jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zazwyczaj mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Bankiety cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie małe prezenty oddające charakter spotkania. Prezenty takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z nazwiskami osób zaproszonych. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś pewny PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Ważną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz różnych przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.