Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Bieganie dla początkujących ;)

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Bieganie dla początkujących ;)

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • brendawalsh 27 lip 2010, 12:42
    Chcę zacząć biegać tak dla poprawy kondycji. Jakie buty powinnam kupić? Nie chciałabym za bardzo inwestować, bo nie wiem jak wytrwała będę... przymrużenie oka Są jakieś przeciwwskazania? Wystarczą dobre chęci i mogę ruszać? uśmiech
  • histeryczka 27 lip 2010, 16:47
    Ja kiedyś biegałam, ale niestety nie za długo. Jeszcze zanim opadła mi motywacja, to zaczęłam odczuwać ból w kolanach. Lekarz powiedział mi, żebym nie biegała, bo za bardzo w moim przypadku obciąża to stawy... Radzę to wziąć pod uwagę.
  • casia1980 29 lip 2010, 22:45
    To nie tylko u Ciebie tak działa, generalnie bieganie obciąża stawy, skokowy i kolanowy głównie. Ale ja np biegam od kilku lat regularnie, 4x w tyg i jak dotąd nie odczuwam problemu. Może wyjdzie na starośćprzymrużenie oka Tfu tfu. Więc to zależy od indywidualnej wytrzymałości, znam ludzi, którzy z kolei mają z natury małą pojemność płuc i źle im idzie bieganie, bo nie poprawia im się wydolność oddechowa. Jak nie bieganie to może marsze uprawiaj albo nordic-walking?
  • brendawalsh 29 lip 2010, 23:26
    nordic walking jakoś mnie nie kręci... nie odczuwam póki co żadnych problemów z kolanami itp, więc zobaczę jak mi pójdzie z tym bieganiem przymrużenie oka Póki co jeszcze się nie zmobilizowałam, ale rozglądam się za butami i szukam chętnego co by ze mną biegał przymrużenie oka Może jednak ktoś z Was coś doradzi z doświadczenia? Ile powinnam na początek biegać - godzinę? Codziennie? Przyznam, że zależy mi na poprawie kondycji i poprawieniu sylwetki przymrużenie oka
  • banita 30 lip 2010, 1:45
    ja biegam już od kilku lat i bardzo to lubię. Poprawiła mi się kondycja i w ogóle czuję się bardzo dobrze. tak więc polecam każdemu, bo sport w sumie bardzo tani wystarczą buty i chęci przymrużenie oka

Co do Twoich pytań to radzę trochę poczytać w necie nt biegania jeśli myślisz o tym perspektywicznie...

Przede wszystkim to warto sobie na początek ustalić konkretny plan treningowy dzięki temu nie zniechęcisz się tak od razu, a będziesz mogła konsekwentnie dojść do formy. Z tego co piszesz, to jeśli nigdy nie biegałaś to nie dasz rady biegać bez przerwy dłużej niż 30 min. Dlatego warto się zdecydować na konkretny plan - dzięki niemu pomalutku dojdziesz do coraz lepszej kondycji i zaczniesz czerpać przyjemność z biegania uśmiech

Jeśli chodzi o buty to długo by można na ten temat pisać. Wszystko zależy od nawierzchni po jakiej chcesz biegać itp. Warto iść do dobrego sklepu sportowego, gdzie coś Ci doradzą. Nie polecam oszczędzać na butach, bo to jedyny potrzebny "sprzęt", a od tego głównie zależy komfort biegania.

Pozdrawiam i życzę powodzenia! uśmiech
  • inezzz 30 lip 2010, 9:40
    hej! ja biegam jakoś od pół roku. przyznam, że początki są najgorsze, jak już się przejdzie przez to pierwsze zmęczenie to potem jest tylko lepiej przymrużenie oka Dobry pomysł, żeby znaleźć kompana do biegania - tylko pod warunkiem, że będzie to ktoś zdeterminowany. Bo jeśli trafisz na leniucha, a sama do końca nie jesteś za bardzo zmotywowana póki co, to może Cię to tylko rozpraszać i nic nie wyjdzie z tego waszego biegania...
    Za to fajnym chwytem mobilizującym jest kupienie dobrych butów na początek. Ja tak zrobiłam - sporo zainwestowałam i to była dobra mobilizacja, żeby wytrwać, jak miałam lenia i chciałam odpuścić przymrużenie oka
    Teraz nie żałuję - poprawiła mi się kondycja, dzięki temu świetnie się czuję i do tego nieźle wyglądam przymrużenie oka
  • biwo 30 lip 2010, 11:38
    na początek polecam marszobiegi, czyli przeplatanie biegania szybkim marszem. Pomoże Ci to nabrać kondycji, co jest niezbędne jeśli chcesz często biegać przymrużenie oka
  • wyczanka 30 lip 2010, 15:07
    Ja gdzieś czytałam, że ostatnio robi się modne bieganie na boso... Są już nawet takie specjalne "buty" a właściwie nakładki na stopy (chyba po to, żeby się nie brudziły przymrużenie oka Ciekawe co o tym sądzicie? Ja osobiście rzadko biegam, jak już to na bieżni jako jeden z elementów całego treningu na siłowni. Ogólnie bieganie trochę mnie nudzi, poza tym wolę jednak kształtować swoje mięśnie kompleksowo, wiadomo, że bieganie na wszystko nie pomoże przymrużenie oka
  • biwo 30 lip 2010, 17:56
    wyczanka napisał:Ja gdzieś czytałam, że ostatnio robi się modne bieganie na boso... Są już nawet takie specjalne "buty" a właściwie nakładki na stopy (chyba po to, żeby się nie brudziły przymrużenie oka Ciekawe co o tym sądzicie? Ja osobiście rzadko biegam, jak już to na bieżni jako jeden z elementów całego treningu na siłowni. Ogólnie bieganie trochę mnie nudzi, poza tym wolę jednak kształtować swoje mięśnie kompleksowo, wiadomo, że bieganie na wszystko nie pomoże przymrużenie oka
    też o tym czytałem, ale trzeba mieć bardzo mocne stopy do takich biegów. Na początek na pewno nie polecam...
    a co do tych nakładek to poniżej zdjęcie, całkiem ciekawie to wygląda...

• brendawalsh 30 lip 2010, 20:37
    hej, na boso to jednak nie zamierzam biegać. Póki co planuję jogging po mieście, więc nie wyobrażam sobie po naszych ulicach pomykać na boso...
    A co do butów to może ktoś wklei jakieś standardowe buty do biegania?
1 2 3 4 5 6 7 z 7  
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum
Następna: Callanetics