Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Bieganie dla początkujących ;), strona 3

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Bieganie dla początkujących ;)

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • turfalla 20 lip 2011, 12:45
    pivko napisał:a ja biegam (drepczę?) już drugi tydzień. usiłuję nabrać trochę kondycji przed tzw. prawdziwą wiosną, żeby kopać z synem w piłkę i nie polec. Nie mam jeszcze porządnych butów. Myślicie, że bardzo źle, jak się lata w zwykłych trampkach? Kumpel mnie ochrzanił, że mogę sobie coś tam uszkodzić. Prawda to?
    Powinno się biegać w butach specjalnie do tego przeznaczonych. Możesz sobie krzywdę zrobić. Buty przeznaczone do biegania są dostosowane do różnych rodzajów podłoża. Warto poszukać informacji na ten temat i poczytać.
  • karalkowa 30 mar 2012, 17:21
    pozwolę sobie odświeżyć wątek uśmiech

Pochwalcie sie, kto z Was jeszcze biega, jak Wam idzie ?
    Sporo ostatnio czytałam na temat biegania i dziwi mnie, że nikt z Was nie wspomniał o utrzymaniu prawidłowego tętna...

Ja biegam juz od dwóch miesięcy, widzę poprawę sylwetki i kondycji.
  • hycek 30 mar 2012, 17:59
    Ja wyznaję zasadę 'trenuj mądrze' czyli zawsze zaopatruj się w odpowiedni ekwipunek typu buty, strój czy pulsometr. nigdy nie trenuj ponad swoje siły, bo nadmierne 'zajeżdżanie się' może spowodować odmienny skutek... i zawsze trenuj systematycznie i odżywiaj się dobrze, a efekty będą zauważalne.
  • karolinaobara 31 mar 2012, 11:38
    hej a biega ktos z was po to aby schudnac?? na co zwracac trzeba uwage przy takim celu ??
  • Nykena 4 kwi 2012, 10:51
    Żeby schudnąć? Na pewno systematyczność (czyli 3 razy w tygodniu bieganie), ale nie wolno się ptzrtrenowywać, na początku krótsze, mniej wymagające dystanse, z czasem dłuższe trasy, buty - rzeczywiście są istotne, i ja stawiałabym na jakieś przyjemne trasy, żeby się nie nudzić i szybko nie zniechęcić...
  • marek100 4 kwi 2012, 11:29
    dobrym pomysłem jest wypróbowanie biegów interwałowych, które często dają o wiele większe efekty niż zwykłe bieganie.
  • karalkowa 11 kwi 2012, 11:21
    Racja, "zajeżdżanie się" nie jest dobrym pomysłem. Na buty nie zwracam zbytnio uwagi, oczywiście w kompletnie nienadających się nie biegam, ale specjalistycznych też nie mam. Co do biegów interwałowych mam takie samo zdanie.
  • karolinaobara 11 kwi 2012, 16:21
    czyli raz szybko raz wolno?? a wlasnie taka zmiana tempa pomaga w spalaniu tluszczyku ?? uśmiech
  • hycek 11 kwi 2012, 16:25
    interwały to świetny pomysł, dodatkowo można się wspomagać pulsometrem który pilnuje nasz puls, a z funkcją 'interwały' odmierza czas między ćwiczeniami. bardzo ułatwia trening. dodatkowo polecam odwiedzenie stronki która znalazłem. wg mnie są tam porady dla początkujących biegaczy i nie tylko
  • paramumik 12 kwi 2012, 13:43
    To fakt interwały są dużo skuteczniejsze. Dobrze równomiernie rozłożyć wysiłek np. 15 sekund spintu, 15 odpoczynku w truchcie. Ja biegam z konieczności. Nie lubię tego, ale można biegać zawsze i wszędzie, można też wybiegać złość na pity za 2011 rok (wypróbowałamuśmiech 3 razy w tygodniu mi wystarcza, jeśli mam czas, wolę pedałować na rowerze. Biegam z pulsometrem i wszystkim to polecam.
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum
Następna: Callanetics