Favore.plForumCzas wolny, o turystyce i sporcie

Bieganie dla początkujących ;), strona 2

FORA TEMATYCZNE
NAJNOWSZE DYSKUSJE
OSTATNIO POPULARNE
PROMOWANE USŁUGI

Dodaj zlecenie

Bieganie dla początkujących ;)

Login Hasło ZalogujNie masz konta?   Zarejestruj sięObserwuj
  • biwo 31 lip 2010, 0:37
    brendawalsh napisał:A co do butów to może ktoś wklei jakieś standardowe buty do biegania?
    Proszę bardzo uśmiech
  • brendawalsh 31 lip 2010, 7:46
    dzięki biwo! Teraz już wiem, za czym się rozglądać. Póki co to jednak cena chyba będzie głównym czynnikiem wyboru... przymrużenie oka
  • nalogowiec 31 lip 2010, 10:12
    biwo napisał:na początek polecam marszobiegi, czyli przeplatanie biegania szybkim marszem. Pomoże Ci to nabrać kondycji, co jest niezbędne jeśli chcesz często biegać przymrużenie oka
    Zgadzam się - warto poczytać, jak ktoś już powyżej poradził o planach treningowych - to właśnie kompleksowo opracowane marszobiegi - ile minut biegu, ile marszu,ile powtórzeń.

Bieganie wydaje się być takie proste - po prostu zakładasz buty i biegniesz. Mimo wszystko jak z każdym sportem - warto na początku zabrać się do tego porządnie i trochę poczytać. Wtedy jest duża szansa, że nie nabawisz się przez przypadek niepotrzebnej kontuzji.
  • kakaluda 31 lip 2010, 11:46
    Kilka wskazówek co do "techniki":

- pamiętaj o prawidłowej postawie czyli głowa do góry, łopatki ściągnięte, klatka piersiowa do przodu - warto od początku nad tym pracować, bo właściwa postawa pomoże uniknąć niepotrzebnych kontuzji

- ruszaj rękoma - często się o tym zapomina i przez to bieg jest "koślawy',a ręce pomagają balansować ciało w ruchu

- pamiętaj o oddechu - oczywiście każdy sam z czasem wyrabia sobie jakąś "technikę", najlepiej byłoby jednak wdychać nosem, a wydychać ustami, wtedy nie łykasz niepotrzebnie zimnego powietrza.

Życzę na początek wytrwałości, a potem dobrej zabawy

uśmiech
  • bigotka 31 lip 2010, 14:39
    hej! polecam mimo wszystko najpierw zbadać stopień ryzyka związany z bieganiem.
    Dla ułatwienia wrzucam link, gdzie możesz trochę na ten temat poczytać i zrobić sobie test, czy możesz od razu ruszać w drogę, czy jednak warto skonsultować się przedtem z lekarzem.
    http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=1515
    Niestety przy niektórych schorzeniach bieganie jest niewskazane.
  • r11 30 lis 2010, 0:58
    A jak sądzicie, czy jest sens zaczynac bieganie o tej porze roku? Teraz mam troche więcej czasu i od dawna obiecywałam sobie, że zacznę biegać, ale jak widzę co się teraz dzieje za oknem to ciężko się zmobilizować do wyjścia z domy w ogóle! Obawiam się czy nie będę chorować.
  • specjalistka 9 gru 2010, 16:40
    Obawiam się, że jeśli zaczniesz biegać właśnie teraz, po tych naszych słabo odśnieżonych miastach, to szybko się zniechęcisz. Ja bym poczekała z tym do wiosny.
  • peana 28 mar 2011, 15:27
    No właśnie już teraz zaczyna się sezon, gdzie pojawia się coraz więcej biegaczy. Patrząc na nich też zaczynam się zastanawiać czy nie zacząć uprawiać tego sportu. Chociaż akurat mieszkam w takim miejscu, gdzie wszędzie mam pod górkę, sam spacer jest męczący, a co tu mówić o biegach przymrużenie oka
  • pivko 2 kwi 2011, 2:41
    a ja biegam (drepczę?) już drugi tydzień. usiłuję nabrać troche kondycji przed tzw. prawdziwą wiosną, żeby kopać z synem w piłkę i nie polec. Nie mam jeszcze porządnych butów. Myślicie, że bardzo źle, jak się lata w zwykłych trampkach? Kumpel mnie ochrzanił, że mogę sobie coś tam uszkodzić. Prawda to?
  • pivko 2 kwi 2011, 2:42
    a ja biegam (drepczę?) już drugi tydzień. usiłuję nabrać troche kondycji przed tzw. prawdziwą wiosną, żeby kopać z synem w piłkę i nie polec. Nie mam jeszcze porządnych butów. Myślicie, że bardzo źle, jak się lata w zwykłych trampkach? Kumpel mnie ochrzanił, że mogę sobie coś tam uszkodzić. Prawda to?
Czas wolny, o turystyce i sporcie - dyskusje na forum
Następna: Callanetics