Organizacja bankietów wymaga dużej odpowiedzialności. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie należy pominąć nikogo znanego ani znaczącego w danej dziedzinie. Bankiety zwykle mają miejsce po dużych konferencjach, wykładach, czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie podarunki związane z charakterem spotkania. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) znajdują się specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle jest tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie osób. Wiadomo jednak, iż czasem z premedytacją sadzają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. W takiej sytuacji fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej medialny. Istotną częścią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, chodzą po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Ważnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których noszą lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.