Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Istotną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie możemy pominąć nikogo popularnego ani ważnego w danej branży. Bankiety zwykle mają miejsce po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas firma ma za obowiązek zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że często dla gości uszykowane są specjalne podarunki oddające charakter eventu. Podarunki takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z nazwiskami osób zaproszonych. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozsadzenie gości. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie osoby powszechnie nie darzące się sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, ponieważ następnego dnia takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest to forma szwedzkiego stołu. Goście trzymają w rękach talerze, chodzą po sali, szukając przysmaków, które najbardziej lubią. Wybór z reguły jest spory. Do wyboru jest ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, więc goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Zamawiane są one prosto z cukierni nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są także torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.