Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wypada pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej branży. Bankiety zwykle odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wtedy zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który sprawia, że goście mają miły wieczór. Tego typu imprezy cechują się tym, że często dla gości przygotowywane są odpowiednie podarunki oddające charakter imprezy. Podarunki takie organizatorzy umieszczają na krzesłach zaproszonych gości. Na stołach zwykle (kilkuosobowych) ustawione są specjalne wizytówki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zazwyczaj pozostaje tajemnicą, jak firma organizująca planuje rozsadzenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem z premedytacją usadawiają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas fotografowie mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień zdjęcia takie rozchodzą się do gazet bardzo szybko. Organizatorzy mają zaś zapewniony PR i gwarantowany sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zwykle jest on w formie szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, polując na przysmaki, które najbardziej lubią. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie , podgrzewane cały wieczór jak i zimne przystawki. Ważnym elementem są również kelnerzy, lawirujący wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Na takich bankietach drink bar jest darmowy, w związku z czym goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Na osłodę wieczoru goście mają przyjemność skosztować przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale także z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Popularne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych wymagań.