Organizacja bankietów okraszona jest sporą odpowiedzialnością. Bardzo ważną kwestią imprez tego rodzaju jest lista gości. Nie wolno pominąć nikogo znanego ani ważnego w danej dziedzinie. Bankiety zazwyczaj odbywają się po wykładach, ważnych konferencjach czy rozdaniach nagród. Wówczas zadaniem firmy jest również zainwestowanie w zespół muzyczny, który umila gościom wieczór. Tego typu imprezy mają to do siebie, że zazwyczaj dla gości uszykowane są specjalne podarunki związane z charakterem eventu. Prezenty takie znajdują się na krzesłach zaproszonych gości. Zazwyczaj na stołach (kilkuosobowych) ustawione są specjalne karteczki z wyznaczonym dla każdego miejscem. Zwykle pozostaje tajemnicą, jak organizator planuje rozmieszczenie osób. Jednak wiadomo, iż czasem ze świadomym założeniem rozmieszczają obok siebie gości nie darzących się szczególną sympatią. Wówczas paparazzi mają nie lada gratkę, gdyż na następny dzień takie zdjęcia rozchodzą się do gazet jak świeże bułeczki. Osoby odpowiedzialne za organizację imprezy mają zaś zapewniony PR i sukces imprezy, przynajmniej od strony medialnej. Istotną kwestią bankietów jest poczęstunek. Zazwyczaj jest to forma szwedzkiego stołu. Goście mając w rękach talerze, przechadzają się po sali, szukając przysmaków, które najbardziej by im odpowiadały. Z reguły jest to szeroki rodzaj potraw. Jest to ciepłe jedzenie przechowywane w pojemnikach cały wieczór trzymających ciepło jak i zimne przystawki. Istotnym aspektem są również kelnerzy, którzy przechadzają się wśród gości z tackami, na których znajdują się lampki szampana. Drink bar na nakietach jest darmowy, a zatem goście mają do wyboru szeroki asortyment alkoholi. Osłodzić wieczór goście mogą kosztując przeróżne wyroby cukiernicze. Takie wyroby prosto z cukierni zamawia się nie tylko na bankiety, ale głównie z okazji urodzin oraz wszelkich przyjęć. Powszechne są również torty, które cukiernik może przyozdobić i opisać wedle naszych największych życzeń.